Musiikki ja käsityöt

Musiikki

Musiikkia ei opeteta vain musiikin tunneilla. Huilut, lyyrat ja erilaiset lyömäsoittimet säestävät laulua päivittäin. Huilunsoitto alkaa ensimmäisellä luokalla pentatonisessa sävelasteikossa.

Musiikkia ei tehdä suorituskeskeisesti, vaikka jatkuvasta työskentelystä riittää myös esitettäväksi koulun juhlissa ja muissa tilaisuuksissa.

Musiikkia harrastavat lapset tuovat omia soittimiaan projekteihin, mutta laulu ja soitto kuuluvat aivan jokaiselle oppilaalle. Sellaista tilannetta, jossa harjaantuneet oppilaat esittelevät taitojaan kilpaurheilumaisesti ja ”epämusikaalisemmat” osallistuvat korkeintaan levyraatiin, ei nykyaikaisessa koulussa saa syntyä.

Koulun yhteydessä järjestetään kaikille avointa musiikkiharrastustoimintaa.

Käsityöt

Ensimmäisen luokan pojat neulovat huilupussia samalla innolla kuin kahdeksasluokkalaiset tytöt suhtautuvat kuparintaontaan. Steinerkoulussa taito- ja taideaineet eivät ole mitään valinnaisia huvituksia, vaan osa kaikille kuuluvaa opetusta ja opetusmetodia.

Ensimmäisenä käsityönään fredrikakoululaiset veistävät itselleen neulomispuikot, ja pian syntyy patalappuja, huilupusseja ja kaulahuiveja. Vuosien ja taitojen karttuessa oppilaat valmistavat laadukkaita ja kauniita käyttöesineitä puusta, kankaista ja metalleista.

Sorminäppäryyden lisäksi neulominen ja virkkaaminen aktivoivat aivotoimintaa ja tukevat sensomotorista kehitystä.

Kolmannen luokan talonrakennusjaksolla valmistetaan leikkimökki, huvimaja tai muu pikkurakennus. Jokainen lapsi saa osallistua kaikkiin työvaiheisiin.